TO:
FROM:
DATE:

SUBJECT:

MEMORANDUM

LSAED 0F ror g
SIEISARSS

Rodney B. Teague, Assistant Attorney General
October 30, 1979

Oral Request For Informal Opinion Made At The Board Meeting
Of October 5, 1979

ISSUE PRESENTED

Can the Board of Building Standards waive its statutory
Jurisdiction over three prototype one-family industrialized
units and permit such units to be erected without a rule pro-
mulgated by the Board determining such industrialized units are
in compliance with the standards set by R.C. 3781.06?

FACTUAL BACKGROUND

The writer understands from the discussion at the Board's
conference meeting the following facts. The industrialized
units are not now authorized to be constructed in Ohio by a
rule of this Board. Construction plans for these industrialized
units have not been reviewed and investigated by the Board's
staff or the Department of Industrial Relations. The industrial-
ized units are experimental and are to be used to evalutate

‘certain energy saving designs in an Ohio winter. The manufacturer

desires to install the industrialized units prior to the onset
of the 1979-1980 winter. The industrialized units will not be
occupied by families. The manufacturer has requested the Board
of Building Standards to waive the requirement of R.C. 3781.10
and 3781.12 that industrialized units be approved by rule.

AN .

STATUTORY BACKGROUND

R.C. 3781.10(Aa) states in pertinent part:
The Board of Building Standards shall:

(a) Formulate and adopt rules governing the erection,
construction, repair, alteration... of all buildings
or classes of buildings specified in Section 3781.06
of the Revised Code... the construction of industrial-
ized units, the installation of equipment and the
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standards or requirements for materials to be used
therewith. ...The rules shall be the 1lawfull mini-
mum requirements specified for such buildings or
industrialized units, ...the rules shall be accept-
able as complete lawful alternatives to the require-~
ments specified for such buildings or industrialized
~units in any section of the Revised Code. ...

R.C. 3781.10(C) states in part:

Determine by rule on its own motion or on
application made through sections 3781.12... of
the Revised Code, and after thorough testing and
evaluation that any particular fixture, device,
material, process of manufacture, manufactured unit
or component, method of manufacture, systems or method
of construction which is described in such section of
the Revised Code is permitted by law... and no de-
partment, officer, board, or commision of the state
other than the board of building standards or the
board of building appeals shall permit the use of any
fixture, device, material, method of manufacture,
newly designed product, system, or method of construc-
tion at variance with what is described in any rule
adopted or authorization issued by the board of
building standards or in any section of the Revised
Code. ... '

R.C. 3781.12 states in part:

Any person may petition the board of building
standards to adopt ... a rule ... pursuant to Section
3781.10 of the Revised Code, or to permit the use of
any particular fixture, device, material, system,
method of manufacture, product of manufacturing process,
or method or manner of construction or installation
which complies with the performance standards adopted
pursuant to Section 3781.11 of the Revised Code, as
regards to the purposes declared in Section 3781.06
of the Revised Code, of fixtures, devices, materials,
systems, or methods of construction, manufacture or
installation described in any section of the Revisged
Code relating to said purposes, where the use is
permitted by law. Upon petition the board shall
cause to be conducted such testing and evaluation
as the board may determine desirable of any fixture,
device, material, system, assembly or product of a
manufacturing process, or method or manner of con-
struction or installation sought to be used under the
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rules... adopted by the board by virtue of Section
3781.10 of the Revised Code, .,..The issuance of
the authorization for the use of the materials or
assemblages described in the petition shall con-
stitute approval for their use anywhere in Ohio. ...

R.C., 3781.11 states in part:

The rules ... of the board of building standards
shall:

(A) Provide uniform minimum standards and require-
ments for construction and construction materials,
including the construction of industrialized units,
to make buildings safe and sanitary as defined in
Section 3781.06 of the Revised Code; ...

(C} Permit to the fullest extent feasible, the

use of materials and technical methods, devices

and improvements, including the use of industrializegd
units which tend to reduce the cost of construction
and erection without affecting minimum requirements

for the health, safety, and security for the occupants
or users of buildings or industrialized units and with-
out preferential treatment ¢f types or classes of
materials or products or methods of construction; ...

The construction, alteration, erection, and
the repair of buildings including industrialized.
units, and the materials and devices of any kind
used in connection therewith and the heating and
ventilating thereof and the plumbing and electrical
wiring therein shall conform to the statutes of
this state or the rules... adopted and promulgated
by the board of building standards...

DISCUSSION

The above statutory scheme requires that an industrialized
unit, (assemblage), be investigated and examined by the Board of
Building Standards. The purpose of the investigation to determine
whether the industrialized unit meets the minimum requirements
of the rules of the Board, (Ohio Basic Building Code). These
minimum requirements are designed to insure the industrialized
unit is safe and sanitary as those terms are defined in R.C.
3781.06 for use in Ohio. :

The manufacturer is asking the Board to waive the statutorily
required determination that these particular industrialized units
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are safe and sanitary for use in Ohio. In R.C. 3781.10(C) the
Board can permit a variance from its rules. This variance would

be a waiver. But, the variance could only come after "...thorough
testing and evaluation...having regard to its safe and sanitary
erection, use..." Thus a variance to a specific rule of the.

Board can be granted after an examination reveals the industrial-
ized unit does not conform to the rule, but the nonconformance

of the industrialized unit does not impair its safe and sanitary
use.

While the Board can waive the application of a specific rule
in a particular case, it cannot waive the statute requiring
the Board to examine the industrialized unit to determine if
it should waive the rule.

Heid v. Hartline (1946), 79 Ohio App. 323 is an analogous
case in which an administrative body attempted to waive a sta-
tutory requirement for the exercise of its power. The court
deciding the matter at 79 Ohio App. 326 held: ' '

When such a word, [.shall], is employed in the
granting of the power and authority to an admini-
strative body for the doing of the certain acts, and
the rights and interest of the public hinge upon
the performance by that body of certain directed
requirements, compliance with such legislative di-~-
rection is mandatory. Performance of such legisla-
tive requirements is in fact the foundation of such
body's power and authority to exercige jurisdiction
over the subject matter on which the body presumes to
act. If this were not true then such body might as
well be given carte blanche authority to exercise the
power delegated in such fashion as it may deem expedient.
This the General Assembly did not do.

Any power the Board has to waive requirements comes from
R.C. 3781.10(C), supra. In that statute the General Assembly
granted only the ability to waive the application of a rule.
The General Assembly did not grant to this Board the power to
waive application of a statute to a particular industrialized
unit. o

CONCLUSION

It is the writers opinion, and the Board of Building Standards
through its chairman is advised that the General Assembly did not
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grant to the Board of Building Standards the power to waive the
submittal of an industrialized unit to the Board by appropriate
means such as plans, etc. for investigation and examination to
determine if an industrialized unit met the minimum safety and
sanitation standards stated in R.C. 3781.06 when the General .
Assembly enacted R.C. 3781.10(C).

Further, the Board has the power under R.C. 3781.10(C) to
grant a variance to a rule of the Board after investigation and
examination reveals that a particular industrialized unit though
not in literal compliance with a rule of the Board meets the’
minimum safety and sanitation standards stated in R.C. 378l.06.

Finally, you are advised the above opinion is solely an

opinion of the writer and does not reflect an opinion of the
Attorney General or his Office. :
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