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1103.8 Pools. Where regulations are adopted and enforced by the local jurisdiction, 
residential swimming pools shall be provided with energy conserving measures in 
accordance with Sections 1103.8.1 through 1103.8.3.  

 
 
 

Q. Does the adoption of an ordinance relating to the enforcement of Section 2006.1 (Pool 
Heaters) automatically require enforcement of Section 1103.8? 

 
A. The intent of the Residential Construction Advisory Committee (RCAC) and the Board 

of Building Standards, since the first adoption of the Residential Code of Ohio (RCO), 
has been that residential swimming pools would be outside the code’s scope.  If local 
political subdivisions wanted to regulate residential swimming pools, spas, and hot tubs 
they could adopt regulations and this action would not create a conflict with the RCO.  
Consequently, in the six locations in which the model code language did mention 
residential swimming pools, language was usually added that stated, “Where 
regulations are adopted and enforced by the local jurisdiction”  with the intent to make 
it clear that the local political subdivision must act if it desired to regulate these pools. 

  
 If a community did want to regulate residential swimming pools, the local ordinance 

could be adopted to regulate these spas, pools, and hot tubs.  Several jurisdictions, 
however, have adopted an appendix to the International Residential Code for 
residential swimming pools or have adopted other spa, pool, and hot tub requirements 
and did not need the RCO language to be applied.  There are rules changes drafted that 
will remove these miscellaneous pool components from the RCO since the intent has 
been that they are not within the scope of the RCO.*  

 
Q. Is a separate ordinance required in order to enforce Article 680 of the NEC and is its 

enforcement tied to Sections 1103.8 and 2006.1? 
 
A.  Again, it has been the intent that residential swimming pools, spas, and hot tubs are 

outside the code’s scope.  As such, these sections would only apply if the local 
jurisdiction had adopted a local ordinance for the regulation of residential swimming 
pools, spas, and hot tubs.  In a similar manner to the answer above, if a political 
subdivision seeks to regulate residential swimming pools, spas, and hot tubs, it’s 
ordinance should include reference to the electrical requirements that would apply; in 
this case NEC Article 680.  
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Q. Does it matter, with respect to code enforcement, if the residential swimming pool, spa, 

or hot tub is connected to and powered by the residential electrical service?    
 
A.  In a jurisdiction without locally adopted regulations, if the pool, spa, or hot tub lighting, 

controls, pumps, heater, etc. are connected to a dwelling’s electrical service, the 
electrical connection, bonding, grounding, etc. must be inspected by the residential 
building department having jurisdiction up to any disconnect or switch at the pool 
equipment.  Those components are being supplied by the building service equipment 
of the dwelling and should be inspected up to equipment disconnect or switch.    

 
 If, however, the pool’s electrical service is provided independent of the dwelling’s 

electrical service, the local ordinances would apply and those local ordinances should 
include any necessary electrical requirements, such as NEC Article 680, that would 
apply to the installation. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
* The RCAC has been asked by the Board of Building Standards to reexamine whether swimming pools 

should continue to be excluded from the scope of the RCO, at least for their electrical components.  The 
RCO will be taking up that discussion in the future. 
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