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Dear Mr. King: N

I have before me your letter of January 13, 1981, in which
you have requested my informal opinion relative to a proposed
examination for personnel employed by certified local building
departments. A copy of your letter is enclosed for your refer-
ence. :

The first question raised in your letter reads as follows:

1. Does the Board need statutory authority to
require an examination that the applicant
has to pay a fair and reasonable fee to off-
set the costs of administering the same?

This question raises three separate legal issues. First, does
the Board have the authority to require that an applicant take
any examination at all? Second, can the Board impose a fee for
such an examination? Third, if a fee is collected, may the
proceeds be placed in a special fund for the sole purpose of
conducting the examination?

With respect to the first issue, it would appear that
under R.C. 3781.10(E) (2) that the Board does have the authority
to require that an applicant pass a test. That section allows
the Board to establish "qualification" for such personnel, and
in my view the examination would be a perfectly acceptable way
of testing for qualifications. 1In fact, an examination would
seem to be the fairest way of establishing qualifications, as it
is probably the least subjective means available. Therefore, 1
conclude that an examination may be given.

The second issue is considerably more difficult to resolve.
I have researched this issue at some length, and I have been
unable to find a definitive answer. As a basic premise, it is
well settled in Ohio that an administrative agency, such as the
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Board of Building Standards, has only such powers as are speci-
fically granted to it, or necessarily implied therefrom. See,
1969 Ops. Att'y Gen. No. 69-087. R.C. 3781.10(E) (2) empowers
the Board to establish gualifications, and in my opinion the
authority to give an examination is necessarily implied from
that authority. However, I cannot say that the authority to
establish qualifications necessarily implies the power to
charge a fee for an examination. I note numerous instances in
the Revised Code where the legislature has empowered various
agencies to conduct "licensing" examinations, and, in those
instances, the authority to impose a fee is specifically pro-
vided. See, e.g., R.C. 4703.16, R.C. 4707.10, R.C. 4713.10,
R.C. 4715.13, R.C. 4717.06. It is a well recognized maxim of
statutory construction that "expressio unius est exclusio
alterius." 1Inasmuch as the General Assembly has not speci-
fically provided for the Board to impose an examination fee,
but has specifically allowed other agencies to collect a fee, I
must conclude that the Board lacks authority to charge an
examination fee of the type you describe.

While my answer to the second issue makes a detailed
response to the third issue unnecessary, I would point out that
under R.C. 131.08, the fee for an examination would have to be
turned over to the state treasury to the credit of the general
revenue fund even if it were collected. This result would
follow since there is no specific provision in the Revised Code
for the disposition of the monies thus collected. This tends
to support my previous conclusion that a fee is not authorized
by statute. Cf. 1977 Ops. Att'y Gen. No. 77-080.

In your letter, you have raised a second question which
reads as follows:

2. Does the Board have statutory authority to
approve and use an examination prepared,
conducted, and graded by an impartial third
party (i.e., Education Testing Service or
BOCA); if so, is the nominal charge made to
the applicant for taking the test required
by the third party a permissible means of
establishing qualifications of building
department personnel under Section 3781.10
(E) (2) of the Revised Code?

This guestion raises two issues. First, may the Board employ
an independently prepared and graded examination to determine
if an applicant meets the Board's qualifications? Second, does
the fact that the independent testing service charges a fee
prevent the Board from adopting the test?

My research has failed to uncover any legal precedent one
way or the other with respect to the first issue. However, I
see no reason why the Board could not employ an independent
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testing service to determine qualifications of applicants. I
reach this conclusion for two reasons. First, the authority to
give an examination is clearly implied from R.C. 3781.10 (E) (2),
and authority to prepare a test or to approve a test prepared
by someone else would, in my view, be well within that authority.
In this regard, I note that many "qualifications" which are
recognized require an agency to rely upon the "examinations" of
others. For example, if the Board were to require that a chief
building official be a graduate of an accredited university
program in engineering, this would indirectly require the Board
to accept the determinations made by the faculty of the univer-
sity involved. Second, the use of independently prepared
examinations is quite common among licensing agencies. I need
only recall my own bar examination which employs the Educational
Testing Service for a part of the examination. Thus, I conclude
that the Board may approve an independently prepared and graded
examination to determine qualifications for building department
personnel.

As to the second issue, namely whether the charge made by
the independent testing service would present a problem, I
have found no legal precedent which provides any guidance
whatsoever. The problem is that if the Board establishes a
rule that the only way to be "qualified" is to pass the inde-
pendent test, it will have done indirectly that which it could
not do directly (i.e., impose an examination fee). I have
found no authority which has invalidated such a system; I
nonetheless feel that if the issue were litigated an applicant
could convince a court that the testing system is invalid
because it effectively imposes a fee. I do not have any defin-
itive response to that argument, but I must confess that it
would be a difficult argument to overcome. Therefcre, I would
recommend that the Board use an examination as an alternative
means of establishing qualifications. For example, the Board
could make a general requirement that an applicant have certain
formal training and a specified length of experience, but that
the formal training or experience could be reduced or elimina-
ted if the applicant passed a test. In this way, the test
would be analogous to a college program, and I do not see that
anyone could argue that the money which would have to be spent
on college or other formal training is a "fee". I must warn,
however, that the Board should not make the "general" require-
ments so prohibitive that the examination becomes the only
realistic means for an applicant to establish his qgualifica-
tions.

I realize that this last response is not particularly
~helpful, and could well be more confusing than useful., How-
ever, I do not think that there are any clear cut answers to
this question, and I felt that you are better served in the
long run if you are made aware of that. I will endeavor to
look for a definitive answer, but I doubt that one exists. The
law is, after all, an inexact science.
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I hope that this letter will prove useful to you. I woul
be happy to discuss this matter with you personally.

KWS/nk
Enc.

Very truly yours,

K@\Ld”éc&m

KARL W. SCHEDLER
Assistant Attorney General
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To. . .. Karl Schedler, Assistant Attormey Generszl . _ — Date..  13/8L. ...
YO o Frank W. Xing, Chairaan, Board of Buildinz Standards .
Subject: _Reguest for Informal Opinion e

Section 3781.10 (E)(2) provices :hat the Board of Building
Standards may establish qualifications Zo:z officers or employees of
a municipal corporation, township, or coun‘y which has been certi-
fied to enforce the state building codz. DPresently, the Board is
considering amending the rules on cercificazion of building depart-
ments to provide that chief building cfiiciels, plans examiners, and
field building inspectors rmust take znd zass a written examination as
one of the criteria for being epprcved tc wvork the above mentioned

jobs. Consideration o these propossd zmendments by the Code
Revision and Personnel Committees has raized sevaral legal ques-—
tions:

<:i:> Does the 3oard need statuzory cuthority to require an
examination that the appliceat anas to pay a fair and
reasonable fee to offset the costs of zdrinistering the
same?

A:E:) Does the Board have statutory authority to approve and use
- an examination prepared, cozducted, and graded by an
impartial third party {(i.e., Ecucational Testing Service
or BOCA); if so, is the norical chzrge to the applicant for
taking the test required Sy the third party z permissible
means of establishing qualifizz<ions of building depart-
ment personnel under Sectior. 3781.10 (E)(2) of, the Revised
Code? '
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