For the purpose of taxation, a single county community mental health and
service district does not enjoy status distinet from the county it serves. The board
of a single county distrigt is not a taxing authority under the terms of R.C.
5705.01.  Tax levies for the use of a single county district require action by the
board of county commissioners as the taxing authority for the county. In contrast,
R.C. 5705.01{A) specifies that for the purposes of R.C. Chapter 5705, a joint county
mental health and retardation service district is a subdivision. Thus, a joint county
board is, for the purposes of taxation, an entity independent of the counties which
comprise it. R.C. 5705.0{C) specifies the board of a joint county community
mental health and retardation district as the taxing authority for the distriet. R.C.
5705.03 empowers the taxing authority of each subdivision to levy taxes annually
for the purpose of meeting current expenses and acquiring or constructing
permanent improvements. Under the terms of R.C. 5705.01, a permanent
improvement includes land and interests therein. While } am of the opinion that the
power to purchase real property for the use of a single eounty board is reserved to
the board of county commissjoners, I must conclude that the terms of R.C. 5705.01
and 5705.03 vest the authority to acquire real property for the use of a joint county
community mental health and retardation service distriet in the board of the
distriet.

Therefore, in specific answer to your question, it is my opinion and you are so
advised, that a joint county community mental health and retardation board may
contract for and acquire by purchase real property in its own name, provided that
the acquisition serves a purpose authorized by statute.

OPINION NO. 78.047

Syllabus:

B A community mental health and retardation
board, established pursuant to R.C. 340.02, may not
take formal action at a regular or special meeting of
the board, if less than a majority of the members of the
board are present.

2) A majority of the members of & community health
and retardation board constitutes a quorum, provided ali
members had notice of and an opportunity to be present
at the meeting, and an action taken by a majority of the
quorum constitutes formal action of the board.

To: Timothy B. Moritz, M.D., Director, Dept. of Mental Health and Mental
Retardation. Columbus, Ohio
By: William J. Brown, Attorney General, July 14, 1978

1 have before me your request for my opinion regarding the operating
procedures of community mental health and retardation boards established pursuant
to R.C. Chapter 34G. Your specific questions are as follows:

1. May a community health and retardation board
take formal action at a regular or special meeting of
the board when lass than a majority of board members
are present at the meeting?

2. May less than a majority of board members of
a8 community mental health and retardation board
constitute a quorum for a regular or special meeting?



3. If a majority of board members of a
community mental health and retardation bonrd
eonstitutes a quorum for a regular or special mecting,
may formal board action occur upon a majority vote of
the members constituting the quorum?

Your first two questions may be combined, since a quorum is "such a number
of the members of a body as is competent to transact business in the absence of the
ather members.” State ex rel. Cline v. Wilkesville Township, 20 Ohio St. 288, 294
(1870).

Under general principles of common law, if a body has a limited number of
members, & majority of this limited number constitutes n quorum, in the absence of
a statute or charter or bylaw provision to the contrary, and a mnjority of a quorum
is empowered to act for the body, These principles nre aptly illustrated in Federa!
Trade Commission v. Flotill Produets, Inc., 389 U.S. 179, 88 S.Ct. 401, 19 1., Fd. 24
398 (1967).

The facts precipitating the litigation invelved a complaint that Flotill
Products had violated §2(C} of the Robinson Patman Act. All (ive members of the
Federal Trade Commission heard ore] argument in the case. Two commissioners,
however, retired before the Cominission rendered its decision. Two of the three
participating commissioners concurred that Flotill Products, Ine. had violated §2(C)
of the Act. The Court of Appeals for the Ninth Circuit refused to enforce the
Commission's eease-and-desist order and hetd that absent statutory authority to the
contrary, three members of a five member commission tmust coneur in order to
enter a binding order on behall of the Commission. The United States Supreme
Court reversed the judgment of the court of appeals, stating at 389 U.S. 183 as
follows:

Insofar as the Court of Appeals’ holding iinplies that the
proposition stated by it is the common law rule, the
court was manifestly in error. The almost universally
accepted eommon-law rule is the preeise converse --
that is, in the absence of 2 contrary statutory peovision,
a majority of quorum constituted of a simple majority
of a collective body is empowered to act for the body.

One of the cases noted by the Supreme Court as illustrative of the common-
law rule is State ex rel. Green v. Edmondson, 12 N.P. (n.s.) 577 (Hamilton County
Common Pleas, 1912), which held that in absence of a different provision in the
statute, a county building commission is governed in the conduct of its business by
ordinary methods and parliamentary rules. The court stated at 588 the following
general rule:

The commission consists of seven members, each
member having equal power and suthority. The
commission itself is charged with certain duties
involving the exercise of judgment and diseretioa by
each of its members. The statute does not specifically
provide for its necessary organization. The general rule
applicable to boards, commissions, and similar bodies
and entities of a definite membership therefore applies,
unless the statute otherwise specifically provides, to-
wit, that a guorum consists of & majority of its
members, and that such quorum, due notice having been
given of the time and place of the meecting to nll
members, can exercise the power of the commission;
and further, that a majority of sueh quorum is the
aetion of the body or commission.

Sec also, Slavens v. State Board of Real Estate Examiners, 166 Ohio St. 285, 288
(1957 “Where authority hns been eonferred upon nn administrative bonrd eonsisting
of three or more members and where at a particular meeting one or more members
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i the boned are absent, such honrd, in the nbsence of statutes to the eontrary, inay
ael through a majority of quorum consisting of a majority of the members,
providing all members had notice and an opportunity to be present.”)

It is, therefore, elear that unless R.C. Chapter 340 provides to the contrary, a
quorum of a community mentat health and retardation board consists of a simpte
majority of the hoard and a mnajority of a quorum may act for the hoard, provided
all members had notice of and an opportunity to he present at the meeting.

R.C. 340.02, which provides for the creation of 8 community mental health
nnd retardation hoard, reads in pertinent part as follows:

For each community mental heatth and retardation
service district or joint-county district there shall he
gppointed a mental health and retardation board having
not less than nine members, if & single county board, or
not less than thirteen members, if a joint-county board,
nor more than fifteen members. The chief of the
division of mental heatth, with the approval of the
director of mental heatth and mental retardation, shall
appoint one-third of the memhers of such board, and the
hoard of county commissioners shall appoint the
remaining members of the board. In a joint-county
distriet the chief, with the approval of the director,
shalt appoint one-third of the members of such board,
and the county commissioners of ench participating
county shall appeint the remaining members to the
bonrd in as nearly as possible the snme proportion as
that county's share hears to the total of funds expended
from all participating counties for the mental health
and retardation services npproved by the director.

At least two members of the board shall be praeticing
physicians, one of whom shall be either a psyehiatrist or
pediatrician, if possible, and at least one member shall
be a probate judge of a participating county or his
designee. Members shall be residents of the county or
counties and knowledgeable and interested in mental
health and mental retardation programs and facilities.

The statute also provides for the term of membership on the board and the
procedure for filling vacancies and for removal of members. The statute does not,
however, set forth requirements for a quorum or for voting.

R.C. 340,03, which sets forth the duties of the board, also is relevant to the
issues you raise. R.C. 340.03(L) set forth below, authorizes a community mental
health and retardation board to establish its own operating procedures. Similarly,
R.C. 340.03(M), set forth below, authorizes the hoard to establish such rules as may
he necessary to earry out the provisions of R.C. Chapter 340,

Subject to rules and regulations of the director of
mental health and mental retardation, the community
mental health and retardation board, with respect to its
area of jurisdiction, and except for training center and
workshop programs and facilities conducted pursuant to
Chapter 5127 of the Revised Code, shall:

(L) Establish the operating procedures of the board and
submit an annual report of the programs under the
jurisdiction of the board, including a fiseal accounting,
to the board of county commissioners.



(M) FEstablish such rules and regulations or standards
nnd perform such other duties as may be necessary or
proper to carry nut Chapter 340 of the Itevised Codc.

It is, therefore, neecssary to determine whether the diserctionary power conferred
on the bonrd by these sections ineludes the authority to determine a quorum
standard differeat from the common law rule,

It is a settled rule of statutory construction that the General Assmnbly wil
not be presumed to have abrogated a rule of common law unless the langnage used
in a statute clearly expresses sueh intention. There is no nbrogation of the common
law by mere implication. State ex rel, Hunt v. Fronizer, 77 Ohio St. 7 (1907);
Frantz v. Maher, 106 OGhio App. 465 (1357); State ex rel. Wilson v. Board of
Education, 102 Ohio App. 541 (1956). Where the General Assembly has altered the
common law quorum and voting requirements, it has done So expressly. Secec e.g.
R.C. 705.15 (A majority of all members of the legislative authoritv of n munieipal
corporation constitutes a quorum, but the affirmative vote of a majoritv nf the
members of the legislative authority iS neeessary to adopt any motion, resolutinon or
ordinance. The rule requiring every ordinance to be read three times mav he
suspended by a three-fourths vote of all members); R.C. 3319.01 (A local board of -
education, by a three-fourths vote of its full membership, may emplov a person not
nominated by the county superintendent as superintendent).

The authority of a eommunity mental health and retardation hnard to
establish operating proeedures and such rules ns mry be necessary to earry out the
provisions of R.C. Chapter 340 does not eclearly express n legislative intent to
abrognte the eommon Inw standard for determining a quorura. 1 nust, therefore,
conclude that no such abrogation is intended.

Accordingly, it is my opinion nnd yout nre so advised that:

1) A community mental health and retardation honrd,
established pursusnt to R.C. 340.02, mav not tnke
formal aetion ot n regular or speeial meeting of the
bonrd, if less than n mnjority of the members of the
bonrd are present.

2) A majority of the members of & eommunity health
and retardation board constitutes n quorum, provided all
members had notice of and an opportunity to be present
at the meeting, nnd an action taken by a majority of the
quorum constitutes formal action of the hoard.

OPINION NO. 78-048

Syllabus:

1. No person who is a member of nny bonrd of
education may be appointed or reappointed to the
position of trustee of a technicnl college under
R.C. 3357.05.

2. A person who held the positions of trustee of a
teehnical eollege distriet and member of a board
of educnation prior to Jnnuary 13, 1978 may,
pursuant to R.C., 3357.05, continuc to.hold both
positions, but may not nccept n new term in either
position without first resigning from the other.



