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Technical Bulletin #18-005 

May 2018 / 2017 OFC 
 

 

Special Amusement Buildings / Haunts / Haunted Houses 
 

  

 Referenced Codes and Standards: OAC § 1301:7-7-01(B)(3)(c); OFC § 102.3.3 
 OAC § 1301:7-7-2(B); OFC § 202 
 OAC § 1301:7-7-09(N)(7); OFC § 914.7 
 OAC § 1301:7-7-10(H)(2); OFC § 1008.2 
 OAC § 1301:7-7-10(H)(3); OFC § 1008.3 
 OAC § 1301:7-7-10(V); OFC § 1022 
  
 

During Halloween season, people are often inspired to open and operate a “haunt” or “haunted 

house” in an old school building, a fairgrounds building, or even an old, vacant house.  The State 

Fire Marshal is often asked whether the Ohio Fire Code (OFC) prohibits the creation of a haunt 

or haunted house within one of these existing structures.  The quick answer is no.  The OFC does 

not prohibit the creation of a haunt, haunted house or a special amusement building within an 

already existing structure.  However, OFC section 102.3.3 states that the use or occupancy of a 

building cannot be changed unless the structure is brought into compliance with the current 

applicable OFC and Ohio Building Code (OBC) requirements for the intended new use.   

 

In some instances, the fire code official can approve less than full compliance with current 

requirements if the new use will be less hazardous than the previous use. However, because the 

nature of a haunt or haunted house is to confuse, disorient, and distract its occupants in an 

enclosed, dimly lit, space, most haunts or haunted houses are more hazardous than the 

previously approved use of the space.  Therefore, any haunt or haunted house type of attraction 

created in any structure not originally designed and approved for such use must generally be 

brought into compliance with all applicable current OFC provisions for the new use group prior to 

opening to the public.1  

 

Haunted houses typically fall into the use group of “special amusement buildings.”  

Accordingly, the requirements for the special amusement use-group classification must be met.   

OFC section 202 defines “special amusement building” as follows: 

 

                                                           
1 In addition, provisions of the OBC would likely also be implicated and would need to be complied with during the 
construction of a new building, the alteration of an existing structure, or the change of use of a structure for use as 
a haunted house.  To determine if provisions of the OBC are applicable to a haunted house related project or require 
certain processes or building modifications, please consult your legal counsel, the building code official having 
jurisdiction, or the Ohio Board of Building Standards. 
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“Special amusement building.” A building that is temporary, permanent or mobile that 

contains a device or system that conveys passengers or provides a walkway along, 

around or over a course in any direction as a form of amusement arranged so that the 

egress path is not readily apparent due to visual or audio distractions or an intentionally 

confounded egress path, or is not readily available because of the mode of conveyance 

through the building or structure. 

 

Requirements for ‘special amusement buildings’ set forth basic life safety systems (or 

approved alternatives) that must be installed and properly working at all times when the public is 

present.  These may include the installation of a sprinkler system, fire-alarm system, special exit 

markings, and/or smoke detection.  Because individuals often want to locate a haunt or haunted 

house in a building that does not have all of these safety features, installation of or upgrades to 

these important life safety systems are often required prior to opening to the public. 

 

In addition to the provisions of OFC section 102.3.3, operators and fire code officials should 

review the provisions of OFC section 914.7 to determine whether sprinkler systems and smoke 

detection systems are required.  Rule 10 should be reviewed to insure proper egress component 

requirements are met.  Specifically, means of egress illumination must be provided in accordance 

with OFC sections 1008.2 and 1008.3 and sufficient and proper exiting capabilities must be 

provided in accordance with OFC section 1022. 

 

Although other OFC provisions may apply, a review of these specific provisions will serve as 

a good starting point to ensure that all mandatory minimum safety features are provided.  This 

will enable the public, and staff, to participate in a fun and safe haunted house experience.  Having 

minimum safety measures in place at such facilities is especially important in the haunt or haunted 

house environment because, again, the purpose of such is to confuse, disorient and distract.  

Therefore, minimum safety measures are important in case an emergency of any kind occurs. 

 

The Ohio Department of Commerce, Division of State Fire Marshal’s (SFM) Code 

Enforcement Bureau (CEB) can offer assistance regarding code requirements and applicability 

and can provide code enforcement assistance if needed. The SFM-CEB can be contacted via 

mail, facsimile, phone, or on-line as follows: 

 

State Fire Marshal - Code Enforcement Bureau  

8895 E. Main Street 
Reynoldsburg, OH 43068 
(614) 728-5460 / (888) 276-0303 
Fax: (614) 728-5168 
Email sfm_codeenf@com.state.oh.us 
www.com.ohio.gov/fire 
 
 
 

mailto:sfm_codeenf@com.state.oh.us


Page 3 of 7 

 

 
 

For assistance with the application of the Ohio Building Code, contact your local building code 

official or the Ohio Bureau of Building Standards at 614-644-2613. 

 

The 2017 Ohio Fire Code (OFC) became effective December 15, 2017.  This document is a brief discussion of basic 
considerations and is intended only as an informational tool to provide general guidance and direction regarding fire 
safety requirements and applicable fire code requirements that must be complied with when constructing, adapting or 
modifying a structure for use as a special amusement building.  For detailed information and guidance and to ensure 
that all applicable requirements are complied with, please contact your legal counsel and local building and fire code 
officials. 
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1301:7-7-01 Administration 
 

Sec. 102.3 Minimum conditions of occupancy.  

 

102.3.1. All structures subject to this code may be 

occupied only in accordance with the provisions 

of the building code as listed in rule 1301:7-7-80 

of the Administrative Code and, at a minimum, 

the following paragraphs:  

 

(i) New construction. Occupancy of a newly 

constructed structure must be in compliance 

with paragraph (E)(3)(c)(105.3.3) and 

paragraph (I)(1)(109.1) of this rule and 

paragraph (A)(5)(901.5) of rule 1301:7-7-09 

of the Administrative Code.  

 

(ii) Existing structures.  

 

(a) Alterations. Any alterations to an 

existing structure shall be done in 

accordance with paragraph (B)(4)(102.4) 

of this rule.  

 

(b) Change of occupancy. Any changes of 

occupancy to an existing structure shall be 

done in accordance with paragraph 

(B)(3)(c)(102.3.3) of this rule.  

 

(c) General occupancy. A new or existing 

structure or premises may only be occupied 

in accordance with paragraph 

(E)(3)(c)(105.3.3) and paragraph 

(I)(1)(109.1) of this rule. No existing 

structure or premises or part thereof that 

constitutes a distinct or serious hazard to 

life or property or is not legally in existence 

at the time of adoption of this code shall be 

occupied.  

 

(iii) Occupancy of any structure, premise, 

vehicle or location that constitutes a distinct or 

serious hazard to life or property is hereby 

declared a public nuisance. 

 

102.3.2 Certificate of occupancy. A responsible 

person shall maintain a copy of the current 

certificate of occupancy, for a structure regulated 

by the building code in accordance with  1301:7-

7-80 of the Administrative Code and make it 

available to the fire code official upon request. 

This paragraph only applies to a certificate of 

occupancy in existence as of the effective date of 

this rule issued by a building official and/or a 

certificate of occupancy issued by a building 

official after the effective date of this rule.  

 

102.3.3 Change of use or occupancy. Changes 

shall not be made in the use or occupancy of any 

structure that would place the structure in a 

different division of the same group or occupancy 

or in a different group of occupancies, unless such 

structure is made to comply with the 

requirements of this code and the building code 

as listed in rule 1301:7-7-80 of the 

Administrative Code. Subject to the approval of 

the fire code official, the use or occupancy of an 

existing structure shall be allowed to be changed 

and the structure is allowed to be occupied for 

purposes in other groups without conforming to 

all the requirements of this code and the building 

code as listed in rule 1301:7-7-80 of the 

Administrative Code for those groups, provided 

the new or proposed use is less hazardous, based 

on life and fire risk, than the existing use. 

 

102.3.4 Limited building code occupancy 

approvals. Except as described in this paragraph, 

partial occupancy approvals issued under section 

111.1.1.3 of the building code as listed in rule 

1301:7-7-80 of the Administrative Code, time 

limited occupancy approvals issued under 

section 111.1.1.4 of the building code as listed in 

rule 1301:7-7-80 of the Administrative Code, 

temporary occupancy approvals issued under 

sections 102.8 and 111.1.1.5 of the building code 

as listed in rule 1301:7-7-80 of the 

Administrative Code and variances to the 

building code as listed in rule 1301:7-7-80 of the 

Administrative Code issued by the state board of 

building appeals pursuant to section 3781.19 of 

the Revised Code shall be considered, to the 

extent of the approval or deviation from the 

building code issued by such officials, as 
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conditions compliant with the construction and 

design provisions of this code. All maintenance 

and operational provisions of this code shall 

apply to such occupancies. 

 

Exception: Any structure, location or condition 

that constitutes a distinct or serious hazard under 

this code. For such structure, location or 

condition, the fire code official may issue an 

order requiring compliance with any parts of this 

code or impose other conditions that such official 

determines are necessary to make such places 

safe for occupancy and use. If the local fire code 

official was provided an opportunity for input at 

a hearing conducted by the state board of 

building appeals pursuant to section 3781.19 of 

the Revised Code and a variance to the building 

code for matters that impact fire safety was 

granted at such a hearing for a place subject to 

this exception, an order issued by a local fire 

code official under this exception shall be valid 

only if it is first authorized in writing by the state 

fire marshal. 

 

1301:7-7-02 Definitions 
 

Sec. 202 General definitions. 

 

“Special amusement building.” A building that 

is temporary, permanent or mobile that contains a 

device or system that conveys passengers or 

provides a walkway along, around or over a 

course in any direction as a form of amusement 

arranged so that the egress path is not readily 

apparent due to visual or audio distractions or an 

intentionally confounded egress path, or is not 

readily available because of the mode of 

conveyance through the building or structure. 

 

1301:7-7-09 Fire Protection Systems 
 

Sec. 914 Fire protection based on special 

detailed requirements of use and occupancy. 

 

914.7 Special amusement buildings. Special 

amusement buildings shall comply with 

paragraphs (N)(7)(a)(914.7.1) and (N)(7)(b) 

(914.7.2) of this rule. 

914.7.1 Automatic sprinkler system. Special 

amusement buildings shall be equipped 

throughout with an automatic sprinkler system 

in accordance with paragraph (C)(3)(a)(i) 

(903.3.1.1) of this rule. Where the special 

amusement building is temporary, movable, or 

portable the sprinkler water supply shall be of 

an approved temporary means. 

Exceptions:  

1. Automatic sprinklers are not required 

where the total floor area of a temporary 

special amusement occupancy is less than 

1,000 square feet (93 m2) and the exit access 

travel distance from any point to an exit is 

less than 50 feet (15 240 mm). 

2. Automatic fire sprinklers are not required 

where the total floor area of a temporary 

special amusement occupancy in an existing 

building is less than 5,000 square feet (93 

m2), the travel distance from any point to an 

exit is less than 50 feet (15,240 mm), and 

where, in the opinion of the fire code official, 

additional means have been provided to 

ensure an equivalent level of safety for all 

occupants during the hours that the special 

amusement building is operated and 

occupied. Such additional means may 

include, but not be limited to: fire watches, 

reduced occupant loads, additional means of 

egress, additional detection and portable fire 

extinguishers. 

914.7.2 Automatic smoke detection. Special 

amusement buildings shall be equipped with an 

automatic smoke detection system in 

accordance with paragraph (G)(2)(l)(907.2.12) 

of this rule. 

 

1301:7-7-10 Means of Egress 
 

Sec. 1008 Means of Egress illumination 
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1008.1 Means of egress illumination. Illumination 

shall be provided in the means of egress in accordance 

with paragraph (BB)(2)(1008.2) of this rule. Under 

emergency power, means of egress illumination shall 

comply with paragraph (H)(3)(1008.3) of this rule. 

 

1008.2 Illumination required. The means of egress 

serving a room or space shall be illuminated at all 

times that the room or space is occupied. 

 

Exceptions: 

 

1. Occupancies in Group U. 

 

2. Aisle accessways in Group A. 

 

3. Dwelling units and sleeping units in Groups R-1, R-

2 and R-3. 

 

4. Sleeping units of Group I occupancies. 

 

1008.2.1 Illumination level under normal power. 

The means of egress illumination level shall not be 

less than 1 footcandle (11 lux) at the walking 

surface. 

 

Exception: For auditoriums, theaters, concert or 

opera halls and similar assembly occupancies, the 

illumination at the walking surface  is permitted to 

be reduced during performances  by one of the 

following methods provided that the required 

illumination is automatically restored upon 

activation of a premises’ fire alarm system: 

 

1. Externally illuminated walking surfaces shall 

be permitted to be illuminated to not less than 0.2 

footcandle (2.15 lux). 

 

2. Steps, landings and the sides of ramps shall be 

permitted to be marked with self-luminous 

materials in accordance with paragraphs 

(Y)(2)(a)(1025.2.1), (Y)(2)(b)(1025.2.2) and 

(Y)(2)(d)(1025.2.4) of this rule by systems listed 

in accordance with UL 1994 as listed in rule 

1301:7-7-80 of the Administrative Code. 

 

1008.2.2 Exit discharge. In Group I-2 occupancies 

where two or more exits are required, on the exterior 

landings required by paragraph (J)(6)(a)(1010.6.1) 

of this rule, means of egress illumination levels for 

the exit discharge shall be provided such that failure 

of any single lighting unit shall not reduce the 

illumination level at the landing to less than 1 

footcandle (11 lux). 

 

1008.3 Emergency power for illumination. The 

power supply for means of egress illumination shall 

normally be provided by the premises’ electrical 

supply. 

 

1008.3.1 General. In the event of power supply 

failure in rooms and spaces that require two or more 

means of egress an emergency electrical system 

shall automatically illuminate all of the following 

areas: 

 

(i) Aisles. 

 

(ii) Corridors. 

 

(iii) Exit access stairways and ramps. 

 

1008.3.2 Buildings. In the event of power supply 

failure, in buildings that require two or more means 

of egress, an emergency electrical system shall 

automatically illuminate all of the following areas: 

 

(i) Interior exit access stairways and ramps. 

 

(ii) Interior and exterior exit stairways and ramps. 

 

(iii) Exit passageways. 

 

(iv) Vestibules and areas on the level of discharge 

used for exit discharge in accordance with 

paragraph (BB)(1)(1028.1) of this rule. 

 

(v) Exterior landings as required by paragraph 

(J)(1)(f)(1010.1.6) of this rule for exit  doorways 

that lead directly to the exit discharge. 

 

1008.3.3 Rooms and spaces. In the event of power 

supply failure, an emergency electrical system shall 

automatically illuminate all of the following areas: 

 

(i) Electrical equipment rooms. 

 

(ii) Fire command centers. 

 

(iii) Fire pump rooms. 

 

(iv) Generator rooms. 

 



Page 7 of 7 

 

(v) Public restrooms with an area greater than 300 

square feet (27.87 m2). 

 

1008.3.4 Duration. The emergency power system 

shall provide power for a duration of not less than 

90 minutes and shall consist of storage batteries, unit 

equipment or an on-site generator. The installation 

of the emergency power system shall be in 

accordance with paragraph (D)(604) of rule 

1301:7-7-06 of the Administrative Code. 

 

1008.3.5 Illumination level under emergency 

power. Emergency lighting facilities shall be 

arranged to provide initial illumination that is not 

less than an average of 1 footcandle (11 lux) and a 

minimum at any point of 0.1 footcandle (1 lux) 

measured along the path of egress at floor level. 

Illumination levels shall be permitted to decline to 

0.6 footcandle (6 lux) average and a minimum at any 

point of 0.06 footcandle (0.6 lux) at the end of the 

emergency lighting time duration. A maximum-to-

minimum illumination uniformity ratio of 40 to 1 

shall not be exceeded. In Group I-2 occupancies, 

failure of any single lighting unit shall not reduce 

the illumination level to less than 0.2 footcandle (2.2 

lux). 

 

Sec. 1022 Exits  

 

1022.1 General. Exits shall comply with paragraphs 

(V)(1022) to (AA)(1027) of this rule and the 

applicable requirements of paragraphs (C)(1003) to 

(O)(1015) of this rule. An exit shall not be used for any 

purpose that interferes with its function as a means of 

egress. Once a given level of exit protection is 

achieved, such level of protection shall not be reduced 

until arrival at the exit discharge. Exits shall be 

continuous from the point of entry into the exit to the 

exit discharge. 

 

1022.2 Exterior exit doors. Buildings or structures 

used for human occupancy shall have not less than one 

exterior door that meets the requirements of 

paragraph (J)(1)(a)(1010.1.1) of this rule. 

 

1022.2.1 Detailed requirements. Exterior exit 

doors shall comply with the applicable requirements 

of paragraph (J)(1)(1010.1) of this rule. 

 

1022.2.2 Arrangement. Exterior exit doors shall 

lead directly to the exit discharge or the public 

way. 

 

 

 

 

 

 


