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Answers Provided To Dual Agency Questions

By Margaret J. Ritenour, Superintendent

In the last two issues of the Division of Real Estate
Newsletter, | have discussed the problems surrounding
dual agency and why an agency disclosure law was
necessary. These articles also explained the rule requir-
ing an Agency Disclosure Form and outlined the proced-
ures for presenting this form.

Beginning January 1, 1988, all agents will be required
to use this form to disclose to prospective purchasers
who they are representing in a given transaction, Earlier
this year, an agency disclosure form was approved by
the Ohic Real Estate Commission and made available to
licensees. This was done for two reasons. The first was
to allow licensees time to become familiar with the
agency disclosure form before the law goes into effect.
The second was to allow for comments on the form, so
that any problems or ambiguities could be corrected.

Since the form’s release, many individual licensees,
attorneys, educators and Ohio’s real estate trade
associations have made comments and suggestions. As
a result, the Commission has revised the language on
the Agency Disclosure Form.

A copy of this newly approved Agency Disclosure
Form is now available and will be mailed to all brokers
next month.

During the past few months, the subject of dual agen-
cy has been the focus of the many meetings where |
have spoken around the state. Through these events
and from the telephone calls coming into the Division,
some commonly asked questions have surfaced relating
to dual agency. These guestions and their answers are
provided below:

1. Q) If I include language in my company’s purchase
contract disclosing who | represent, do | still have to
. use the Division's disclosure form?
A.) Yes. Under Ohio Administrative Code, Section
1301:5-5-05, the form approved by the Ohio Real
Estate Commission must be used in all transactions.

2. Q.) When do | have to present the agency disclo-
sure form to the buyerftenant?

A.) Under the disclosure rule you must present the
form to the buyer as soon as practicable, but no later
than the preparation or submission of an offer to
purchase or lease. Although you have untit this time,
it is strongly recommended that you disclose to the
buyer who you represent in the transaction as soon
as possible. By doing so early, you avoid any mis-
understanding on the part of the buyer and the
possibility that he or she will tell you confidential in-
formation.

. Q.) Dol have to give a disclosure form to each per-

son who attends an open house?

A)) No. Although it is recommended that written dis-
closure be made early in your discussions with a
prospective purchaser, it is not required that a dis-
closure form be given to each person who attends
an open house.

. Q. As a listing agent, what are my disclosure

duties?

A.) Under Ohio Administrative Code, Section 1301:
5-5-05, the listing agent must present the disclosure
form signed by the prospective buyer to the selier as
s00n as practicable, but no tater than the presenta-
tion of the purchase offer. After it is signed by the
seller, a copy should be given to the buyer and
seiler, and the form should be maintained in the
broker's files for three years along with the other
racords from the transaction.

{continued on page 2}
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Al In that situation, a copy of the disclosure form
signed by the prospective purchaser must be given
directly to the seller. Again, this must be done no
later than the presentation of the purchase offer to
the seller.

. Q.) As a listing agent, if a purchase offer is given to
me without a signed agency disclosure statement,
should | present the offer to the seiler or give it back
to the agent who wrote the offer?

A In this case, if time permits, the listing agent
should contact the agent who prepared the offer to
obtain a signed agency discliosure statement to be
given to the seller along with the offer. If time does
not permit, or the agent who prepared the offer can-
not or will not obtain the disclosure statement, the
listing agent should present the offer to the seller
along with his own agency disclosure form. The fact
that the selling agent did not provide the disclosure
form should be disclosed to the seller and noted on
the file.

. Q.) H1am a listing agent in a transaction, is it per-
missible for me to prepare an offer to purchase or a
comparative analysis for the buyer?

A.) Yes. Although as a listing agent your fiduciary
duties of loyalty and good faith are owed to the
seller, you can provide a prospective purchaser with
a variety of market information and assistance. For
example, you can provide a prospective purchaser
with information about available properties and
sources of financing. You can also show available
properties and can describe their aftributes and
amenities. With respect to a comparative analysis,
as long as the information given to a prospective
buyer does not conflict with the interest of the
owner, a licensee would not breach the duties
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Dual Agency Questions Answered (continued from page 1)
5. Q.) What if the property is not listed with a broker?

hefshe owes to the seller by preparing such informa-
tion for a prospective purchaser.

. Q.) Because the new law creates a presumption

that all agents represent the seller, does that mean |
am prohibited from representing a buyer if | want?

A} No. A real estate broker can represent a buyer if
hefshe chooses. The amendment to Chio Revised
Code Section 4735.18(A)(4) merely provides that in
order to overcome the presumption that you repre-
sent the seller, you must have a specific agreement
with the buyer and that agreement must be dis-
closed to all of the parties. The Division recom-
mends that any agreement {o represent the buyer
be in writing and that it specify what your duties will
be as the buyer's agent and how you will be compen-
sated.

. .} Does the buyer pay you if you are the buyer’s

agent?

A) Yes, as the buyer's agent you should be com-
pensated by the buyer.

Q1) What is the iypical fee arrangement for repre-
sentation of a buyer?

A} No one can set or recommend fees because this
could be construed as price fixing. You may nego-
tiate a flat fee or percentage of the purchase price
as you so desire.

Q.) When do | inform a listing agent that | am repre-
senting the buyer and am not acting as the sub-
agent of the seller?

Ay if you are solely reprasenﬂng a buyer ina tfans—
action, you should notify the listing agent of this fact
as soon as possible. At the time you are preparing
an offer. for’ th er, the fact that you. are the
' ) must L be noted on the agency disclo-
You are required to provide this form to

"' the listing agent as soon as practicable but in no

2.

event iater 1han the presentatlon of the offer to the
seller.: S

Q) If a seilef agrees to pay the Hsting broker a 7%
commission, but the buyer has his own broker, does

* the seller still pay the full 7% agreed upon or is the

commission renegotiated?
A.) When a seller enters into a listing agreement

" with a broker, he agrees to pay a specified commis-

sion to that broker if the property is sold during the
term of the listing. Unless the listing agreement pro-

- vides otherwise, the seller is required to pay the list-

ing agent the fuill commission, regardless of whether
a sub-agent or buyer's agent is involved in the trans-
action. Of course, it should be remembered that a.
seller and listing agent can always renegotiate the

amount of the commission if they choose.

13. Q.) Can ! represent the buyer, but have my fee paid

(continued on page 3)




summary of recent Commission activities
sions pursuant to Section 4735.03(E} of the
ised Code.

mission has taken the following action with
i3 these licensees:

SUSPENSIONS

~R. BONNER, sales associate, Akron, Ohio,
les license suspended for 20 days for violating
735.18(F) of the Ohio Revised Code. Due to
circumstances, however, imposition of the
on was waived. Bonner signed the sellers’
n addendum to a purchase agreement relat-
le of a property they owned. The addendum
“terms which the sellers had not agreed to or

D B. CASTO, broker, Columbus, Ohio, had his
icense suspended for 120 days for violating
735.18(A)(8) of the Ohio Revised Code. This
shall commence upon reinstatement of his
nse. Casto failed 1o assure that money col-
Casto Property Mgt., Inc., in connection with
ement of a property, was remitted to the owner
erty. Also, Casto failed to assure that Casto
Mgt. provided the owner of the subject property
counting of the funds it had received within a
bile time.

PROPERTY MANAGEMENT, INC., corporate
te broker, Columbus, Ohio, had its broker's
e suspended for 180 days for violating Sections
18{AX}5} and (A)(6) of the Ohio Revised Code. This
sion shall commence upon reinstatement of its
rate broker license. In connection with a property

Disciplinary Actions

management agreement with the owner of a property,
Casto Property Management collected rental payments
from the tenants of the subject property. However, after
Casto was no longer the property management com-
pany for the property, it failed within a reascnable time
to account for and remit money which it had collected on
behalf of the property owner.

CARL E. DUFFNER, sales associate, Mansfield, Ohio,
had his sales license suspended for 60 days for violating
Sections 4735.18(F) & {S) of the Ohio Revised Code.
This suspension began on April 25, 1988, Dufiner nego-
tiated the sale of a property with the owners, when he
knew or should have known that they had a written out-
standing contract granting exclusive agency to another
real estate company.

CRAIG EMERY, sales associate, Dayton, Ohio, had his
sales license suspénded for 60 days for violating Sec-
tion 4735.18{F) of the Ohio Revised Code. This suspen-
sion shali commence upon reinstatement of his sales
license, Emery accepted an earnest money check from
prospective purchasers when he knew they did not have
sufficient funds to cover the amount of the check. Emery
failed to disclose this information to the seilers or the
tisting agent when he submitted the offer to purchase.

SAMUEL SIMONETTE, saies associate, Reynoidsburg,
Ohio, had his sales license suspended for 10 days for
violating Section 4735.18(F) of the Ohio Revised Code.
Due to mitigating circurnstances, however, imposition of
the suspension was waived. Simonette disclosed the
results of a satisfactory wood destroying insect inspec-
tion report to the buyers of the subject property, but
failed to disclose the resulis of an unsatisfactory report
which he previously obtained.

/ the typical practice of “cooperation” with the list-
g broker?

.} This can be done only if both the buyer and
er know of and agree to this arrangement. It
uld be noted, however, that such an arrange-
nt could create the appearance that the buyer's
gent is representing the seller as well. Therefore, it
extremely important for the buyer's agent to clear-
inform the listing agent that he is rejecting sub-
gency and is representing only the buyer. Repre-
tation of the seller must be expressly disciaimed
' avoid an unintended dual agency situation. More-

'_ver both the seller and the buyer have to agree o
1S arrangement.

} 1f an owner lists his/her property with a broker,
an another salesperson associated with that broker
resent the buyer of that property?

When an owner lists his or her property with a

I Agency Questions Answered (continued from page 2)

brokerage, all salespersens associated with the
brokerage are considered to be agents of the seiler.
As such, H one of the brokers’ salespersons enters
into a separate agreement to represent the buyer of
that property, that brokerage would be a dual agent
representing both the buyer and seller. Under Ohio
Revised Code Section 4735.18 and Ohio Adminis-
trative Code Section 1301:5-5-05, such dual agency
is prohibited, unless it was disclosed to both the
buyer and seller and they consented to this arrange-
ment.

| hope that the answers to these questions will assist
Ohio’s real estate licensees in complying with the new
agency disctosure law. If you have any additional ques-
tions, please contact the Division by writing to: Ohio
Division of Real Estate, Two Nationwide Plaza, Fifth
Ficor, Columbus, Ohio 43266-0547 or by calling our
legal staff at 1-800-344-4100.



Continuing Education Deadline Draws Closer

More than 29,000 real estate Hcensees stili have not
submitted proof that they have completed their continu-
ing education requirements. This represents approxi-
mately 60% of the individuals licensed by the Division of
Real Estate. Because of this high number, brokers are
asked to urge their salespersons to complete continuing
education.

The continuing education deadline for real estate pro-
fessionals licensed before January 2, 1980 is January
31, 1989. Licensees who fail to provide proof of taking
30 hours of education by this due date will have their
licenses automatically suspended.

To meet the continuing education requirements, a
licensee must complete 30 hours of education and sub-

Lois Yeager Becomes Newest
Real Estate Commissioner

Governor Richard F. Celeste appointed Lois Yeager
of Cincinnati to the Ohio Real Estate Commission on
June 1. She fills the seat vacated by Sandra J. Taylor
who resigned to pursue business opportunities in
Boston, Massachusetts.

Ms. Yeager is a broker with Sibcy Cline Real Estate in
Cincinnati where she concentrates her efforts on resi-
dential sales. She is the former Vice President of Cline
Real Estate in Cincinnati before it merged with Sibey
Real Estate in 1980.

Ms. Yeager began her career as a real estate sales-
person in 1960 and became a real estate broker in 1972.
She is past President of the Cincinnati Board of Realtors
and is a member of the Ohio Association of Realtors.

“ am sure that Ms. Yeagers diverse and extensive
background will enable her to serve the industry well as
a Real Estate Commissioner,” commented Superinten-
dent of Real Estate Margaret J. Ritenour.

mit a certificate of completion and a compliance form
before January 31, 1989. It is important to note that the
licensee — not the school — is required to forward these
documents to the Division.

Please note that licensees are now required to com-
plete a separate three hour course on civil rights and fair
housing as part of the 30 hours of continuing education.
Unless this separate three-hour course is included,
none of the other continuing education hours will be ac-
cepted.

To receive a copy of approved continuing education
courses or to receive additional information on the re-
quirements, ptease contact the Education Section of the
Division of Real Estate at 1-800-344-4100.

UPCOMING TEST DATES

The following are the tentatively scheduled dates
for the real estate sales, brokers and foreign real
estate sales examinations for the upcoming months:

SALES BROKERS
COLUMBUS/CLEVELAND COLUMBUS
Aug. 3 18 1,15
Sept. 7 22 19
Oct. 5 20 17

(Additional exams may be added if warranted)

FOREIGN REAL ESTATE SALES

Aug. 2, 16, 30
Sept. 13, 27
Oct. 11, 25

The foreign real estate sales examination is given
only in Columbus. Because of the small number of
applicants for the foreign real estate dealer ex-
amination, these exams are scheduled on an indi-
vidual basis as the appiications are received.
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